رسوم ازدواج در ترکیه
6 آذر 1401
دانستنی
ازدواج یکی از سنت هایی است که از دیرباز در جامعه بشر وجود داشته و به عنوان یک پیوند مستمر میان زن و مرد در تمام مراحل زندگی می باشد. ترکیه دارای رسوم غنی است که در شهر و استان های مختلف متفاوت است. ترک ها اصولا علاقه زیادی به گرفتن جشن و به اصطلاح خودمان بریز و به پاش دارند. در این مقاله درباره رسوم ازدواج در ترکیه توضیح خواهیم داد.
آداب و رسوم ازدواج در ترکیه مانند تمام کشور های دیگر، ترکیه هم دارای مراسم ازدواج و آداب و رسوم خاص خود می باشد. حدود 20 درصد از ازدواج ها در ترکیه توسط خانواده ها برنامه ریزی می شود و والدین فرد مناسب را برای فرزندانشان انتخاب می کنند. به طور معمول مادر پسر به دنبال دختر مناسب برای پسرش می گردد و به خانه دختر می رود و نظر او و خانواده اش را درباره ازدواج می پرسد. در صورت توافق، ازدواج صورت می گیرد. نوع دوم ازدواج beşik kertme نام دارد. در این ازدواج خانواده ها اسم دختر و پسر را از زمانیکه به دنیا می آیند روی هم می گذاشتند و در جوانی با هم ازدواج می کردند. این نوع ازدواج امروزه به ندرت اتفاق می افتد. نوع سوم ازدواج berdel است که این روزها خیلی کم اتفاق می افتد. معنی berdel معاوضه عروس است به این صورت که برای ازدواج مقداری پول (مانند مهریه ایران) تعیین می کنند. در گذشته این نوع ازدواج برای خانواده هایی که وضعیت مالی نامناسب داشتند مرسوم بود. در طول زمان این نوع ازدواج ها محدود شد و امروزه دختر و پسر با هم آشنا می شوند و به خانواده ها اطلاع می دهند و زمانیکه توافق انجام شد برنامه ریزی برای نامزدی صورت می گیرد. نامزدی در خانه عروس برگزار می شود و داماد به همراه خانواده و فامیل به منزل عروس به صرف شام می روند و عروس لباس نامزدی می پوشد و تبادل حلقه های نامزدی که توسط یک ربان قرمز به دست راست آنها بسته شده به وسیله اقوام نزدیک انجام می شود. برای مراسم ازدواج مقداری طلا به عروس هدیه می دهند و برای مادر عروس مقداری پول یا طلا در نظر گرفته می شود. مراسم عقد در دفترخانه و توسط قاضی انجام می گیرد، این مراسم قبل از حنابندان است. به طور کلی ازدواج های سنتی در ترکیه به 3 قسمت تقسیم می شود: بله برون، نامزدی و جشن عروسی. خانواده هایی که سنتی هستند به تمامی جزئیات مراسم توجه می کنند و خانواده هایی که سنتی نیستند زیاد به رسوم توجه نمی کنند و خیلی جزئی مراسم را برگزار می کنند.
جهیره در ترکیه رسم بر این است که وسایل اتاق خواب و کمی از وسایل دیگر را خانواده عروس و مابقی وسایل مانند اجاق گاز، بخچال، تلویزیون و ... را داماد تهیه می کند.
دعوت به عروسی در ترکیه به خصوص آناتولی، چند روز قبل از برگزاری مراسم، کارت های دعوت میان دوستان و فامیل ها پخش می شود و در برخی مناطق هدایایی مانند قاشق چوبی، روسری، لیوان، حوله، صابون و ... را برای مدعوین می فرستند. در بسیاری از مناطق آناتولی، مراسم عروسی در خانه داماد و با برگزاری مراسم نصب پرچم آغاز می شود. در روز عروسی در فرهنگ آناتولی رسوم ساغدوش وجود دارد که معمولا 2 نفر هستند و از نزدیک ترین دوستان داماد انتخاب می شوند و روی بازوهایشان ربان و یا روسری قرمز بسته می شود. ترک ها ازدواج دختر را به معنی کوچ کردن دختر از خانه ی پدر می دانند و به این کار گرفتن عروس گفته می شود. معمولا یک گروه از خانه داماد برای آوردن عروس به خانه ی وی به راه می افتند . عروس یک همراه به نام یئنگه دارد که مسئول آماده کردن عروس است و عروس را برای مراسم حنابندان و عروسی یاری می کند. رسوم ازدواج در ترکیه قبل اینکه عروس از خانه پدر خارج شود، پدر عروس برای دخترش دعای خیر می کند و کمربند قرمز را به دور کمر او می بندد و اگر عروس پدر نداشت این کار توسط برادر، عمو و یا دایی عروس انجام می شود.
یکی از رسوم جالب ترکیه این است که هنگام عروسی دوستان عروس نام خود را درون کفش عروس می نویسند و بعد از پایان مراسم کفش را در می آورند و اگر نام کسی پاک شده باشد به معنی آن است که آن دختر به زودی ازدواج خواهد کرد. قوانین ترکیه در ترکیه قانونی وجود دارد که زن بعد از ازدواج با نام فامیل شوهرش صدا زده می شود و در محافل قانونی و رسمی نیز او را با نام خانوادگی شوهرش می شناسند. در ترکیه مردان نمی توانند چند همسر داشته باشند و این امر به عنوان جرم تلقی می گردد. همچنین باید حتما ازدواج ها کاملا رسمی و قانونی صورت پذیرد و به صرف اینکه به صورت شرعی انجام شود اما در جایی ثبت نشود غیر قانونی می باشد