شب یلدا در استانبول را کجا جشن بگیریم؟
26 آذر 1401
دانستنی
با کوتاه شدن روزها و طولانی تر و تاریک شدن شب ها، به ما یادآوری می شود که به راستی زمستان در راه است. شب یلدا یا شب چله برای ما ایرانی ها خیلی اهمیت دارد و یکی از شب های سنتی و جشن های کهن ایرانی ها است. این شب آخرین شب پائیز سال و بلندترین شب سال نام دارد. خانواده ها دور هم جمع می شوند و عولا شام ایرانی، انار، تخمه، هندوانه، آجیل، انواع میوه روی میز هر خانه ای مشاهده می شود. یکی از کارهایی که در این شب بین یرانی ها رایج است شاهنامه خوانی، خواندن دیوان حافظ است. ایرانی هایی که در ترکیه هستند این شب را جشن می گیرند ما در این مطلب درباره مراسم جشن شب یلدا در استانبول برای ایرانی ها صحبت کرده ایم.
بیشتر بخوانید: سال نو در ترکیه 2023
تاریخچه شب یلدا
ایرانیان شب آخر پاییز را به عنوان تولد دوباره خورشید و پیروزی نور بر تاریکی گرامی می دارند، زیرا روزها طولانی تر و شب ها در زمستان کوتاه تر می شوند. در شب یلدا، مردم با دوستان یا اقوام، عموما در خانه پدربزرگ ها و مادربزرگ ها یا سالمندان ملاقات می کنند تا طولانی ترین شب سال را با خوردن آجیل و میوه، خواندن اشعار حافظ، ابراز آرزوهای خوب، گفتگو و خندیدن با هم جشن بگیرند.
برخی از افراد فکر می کنند که این اتفاق به بیش از 7000 سال قبل باز می گردد. اما در سال 502 پیش از میلاد، داریوش اول به طور قانونی شب یلدا را وارد تقویم قدیم ایرانی کرد. یلدا از یک کلمه سریانی به معنای تولد در انگلیسی گرفته شده است.
داستان شب یلدا از اینجا شروع شد که در گذشته های خیلی دور کار مردم کشاورزی بود و در طول سال با عوض شدن فصل ها و کوتاهی و بلندی روز متوجه شدند در برخی از ایام و فصول روزها بلندتر می شود و روزها روشنی بیشتری با سایر فصول دارند.
این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکشند. مردم دوران باستان و از جمله اقوام آریایی، از هند و ایرانی - هند و اروپایی، دریافتند که کوتاهترین روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن روزها به تدریج بلندتر و شبها کوتاهتر میشوند، از همین رو آن را شب زایش خورشید (مهر) نامیده و آن را آغاز سال قرار دادند کریسمس مسیحیان نیز ریشه در همین اعتقاد دارد. در دوران کهن فرهنگ اوستایی، سال با فصل سرد شروع میشد و در اوستا، واژه «سَرِدَ» (Sareda) یا «سردَ» (Saredha) که مفهوم «سال» را افاده میکند، خود به معنای «سرد» است و این به معنی بشارت پیروزی اورمزد بر اهریمن و روشنی بر تاریکی است.
در برهان قاطع ذیل واژه «یلدا» چنین آمدهاست:
یلدا، شب اول زمستان و شب آخر پاییز است که اول جَدی و آخر قوس باشد و آن درازترین شبهاست در تمام سال و در آن شب یا نزدیک به آن شب، آفتاب به برج جدی تحویل میکند و گویند آن شب بهغایت شوم و نامبارک میباشد و بعضی گفتهاند شب یلدا یازدهم جدی است. منیع: ویکی پدیا
شب یلدا در چه کشورهایی برگزار می شود؟
مراسم شب یلدا در 6 کشور برگزار می شود:
- ایران
- جمهوری آذربایجان
- افغانستان
- تاجیکستان
- پاکستان
- ترکیه ( مردمان کرد، آذری و ایرانی)
تاریخ شب یلدا سال 1401
شب یلدا به تاریخ شمسی: چهارشنبه 30 آذر 1401
تاریخ میلادی: 21 دسامبر 2022
قمری: 26 جمادی الاول سال 1444 قمری
مراسم جشن شب یلدا در استانبول
همانطور که در مقدمه هم گفتیم مراسم شب یلدا در ترکیه به خصوص در استانبول توسط ایرانی ها برگزار می شود. بعضی از ایرانیها در خانه می مانند و به همراه خانواده خود در خانه جشن می گیرند و برخی دیگر ترجیح می دهند این مراسم را در رستوران های ایرانی جشن بگیرند.
در خیابان استقلال رستوران های ایرایی هستند که یلدا را جشن می گیرند نه تنها در تکسیم بلکه اکثر رستوران های ایرانی که در مناطق مختلف استانبول هستند برنامه ویژه برای شب یلدا دارند. این برنامه ها شامل موزیک زنده، رقص، انواع نوشیدنی است. همچنین در تمامی کشتی های ایرانی در این شب مراسم ویژه ای دارند.